Има сигнали за възможно възобновяване на преговорите за разширяване на Договора

...
Има сигнали за възможно възобновяване на преговорите за разширяване на Договора
Коментари Харесай

Кремъл не отчита напредък в преговорите със САЩ за ядрените оръжия

Има " сигнали " за допустимо обновяване на договарянията за разширение на Договора за понижаване на стратегическите оръжия (СТАРТ). Това съобщи представителят на Кремъл Дмитрий Песков, представен от " Ройтерс ".

По негови думи обаче все още не е реализиран значителен прогрес.

Акцент на съглашението, влезнало в действие през февруари 2011 година, е намаляването на нуклеарните оръжия сред Съединените щати и Русия.

Въпреки че и двете страни не престават да съблюдават Договора даже след началото на спора в Украйна, при започване на август Кремъл разгласи, че стопира инспекционните действия по Договора поради рестриктивните мерки за пътешестване, наложени на Русия, защото глобите " дейно лишават Руската федерация от правото да прави инспекции на американска територия ", съгласно изказване на съветското външно министерство.

В началото на 2021 година Русия и Съединени американски щати се договориха да удължат контракта СТАРТ без каквито и да е било спомагателни условия, както е предложила Москва.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън прикани на 1 август Русия и Китай да стартират договаряния за надзор на нуклеарните оръжия, като акцентира, че Москва по-специално има задължението да покаже отговорност след нахлуването си в Украйна.

В изказване американският водач повтори, че администрацията му е подготвена " експедитивно да договаря " за подмяна на контракта СТАРТ, ограничителен междуконтиненталните нуклеарни сили в Съединените щати и Русия, който би трябвало да изтече през 2026 г.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР